Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πιτσιρίκος: "Η δική σας πρόταση ποιά ειναι, κύριε;"


Ενα από τα κείμενα του Βαλς των Βρώμικων Δρόμων Νο.3 είναι του γνωστού και αγαπημένου Πιτσιρίκου. Εγινε μία guerilla παρουσίαση του στην Ε.Ρ.Τ τις πρώτες μέρες της κατάληψης για την οποία παρουσίαση εγράψε τοτε ο Πιτσιρίκος  τιμώντας μας ιδιαιτέρως!
Οπωσδήποτε, θα έχετε παρατηρήσει πως όποιος τολμάει να αμφισβητήσει το Μνημόνιο, την Τρόικα και τα νέα μέτρα αντιμετωπίζεται πάντα με ειρωνεία από τους συνομιλητές του και τον ρωτούν με ύφος υπεροχής ποια είναι η δική του πρόταση για τη λύση του προβλήματος. 
Κάποιοι νομίζουν πως αυτό συμβαίνει τώρα και μόνο στην Ελλάδα.
Δεν είναι έτσι. Η ερώτηση «εσείς τι προτείνετε;» -μπολιασμένη με ειρωνικό ύφος- είναι σχεδόν οικουμενική από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν οι νεοφιλελεύθεροι φασίστες κατάφεραν να επικρατήσουν ιδεολογικά και πρακτικά, χωρίς σχεδόν κανείς να το πάρει χαμπάρι. 
Υπάρχει κάτι γελοίο στο ερώτημα «εσείς τι προτείνετε για να βγούμε από την κρίση;», γιατί ο,τιδήποτε προτείνεις σκοντάφτει πάνω σε εκατομμύρια προϋπάρχουσες δεσμεύσεις -και σε δομές που αντιμετωπίζονται ως ιερές (όπως οι αγορές)-, οπότε εσύ υποτίθεται πως δεν μπορείς να τις αγγίξεις και θα πρέπει να τις σεβαστείς. 
Δηλαδή, το ερώτημα «εσύ τι προτείνεις;» εμπεριέχει την απάντηση πως εσύ δεν μπορείς να προτείνεις τίποτα γιατί αυτή είναι η κατάσταση, αυτή ήταν πάντα η κατάσταση, αυτή θα είναι πάντα η κατάσταση και δεν αλλάζει με τίποτα. 
Φυσικά, το ερώτημα "εσύ τι προτείνεις;" εκστομίζεται πάντα απο ανθρώπους που δεν έχουν- και δεν θα έχουν ποτέ- οικονομικά προβλημα.
Δεν θα σου πει ποτέ κανένας ανεργος με ειρωνεια "εσύ τι προτείνεις", ουτε θα σε διαβεβαιωσει καποιος αστεγος πως όλα πάνε καλά και πως το Μνημονιο και το δικιο των αγορών είναι ο μόνος τρόπς.
Αντιπαρέρχομαι το γελοιον του επιχειρήματος πως αυτο που βιώνουμε σημερα ειναι η μονη επιλογή. Με αυτη τη λογική, οι άνθρωποι θα ήταν ακομα στις σπηλιές.
Βέβαια, οπως τα βλέπω τα ράγματα, η ανθρωπότητα ετοιμαζεται να επιστρέψει στις σπηλιές. Τέλος οι βόλτες.
Σε μιά προσπάθεια να δωσω μια συνολική απαντηση στο ετώτημα "εσυ τι προτείνεις;" εχω στύψει το μυαλό μου.
Οπωσδήποτε, δεν είναι και εύκολο να παρουσιάσεις ένα ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο και δίκαιο πρόγραμμα, ως εναλλακτική λύση απέναντι στη δικτατορία των αγορών και το αδιαμφισβήτητο δίκιο των τραπεζιτών. 
Μετά από ανάγνωση χιλιάδων βιβλίων και ατελείωτες ώρες σκέψης -αλλά και γόνιμου διαλόγου με επιφανείς προσωπικότητες- νομίζω πως έφτασα επιτέλους σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που απαντάει οριστικά στο ειρωνικό ερώτημα «εσύ δηλαδή τι προτείνεις;». 
Λοιπόν, εγώ προτείνω να τους γαμήσουμε την Παναγία.

Πιτσιρίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου